ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА У КОНТЕКСТІ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ» - Бутиріна, Марина; Бутиріна, Валерія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті розглянуто проблему формування безпечного освітнього середовища в умовах сучасних викликів, зокрема повномасштабної війни в Україні, що зумовила зростання фізичних і психологічних ризиків для учнів та педагогів. Проаналізовано наукові підходи до забезпечення комплексної безпеки учасників освітнього процесу, які поєднують принципи безпеки життєдіяльності (БЖД) з психолого-педагогічними аспектами. Особливу увагу приділено психологічній складовій, адже саме вона визначає рівень емоційного благополуччя, стресостійкості та здатності до ефективної соціальної взаємодії в умовах нестабільності. Висвітлено досвід українських і зарубіжних дослідників щодо організації психологічно безпечного простору, а також розглянуто специфіку реалізації відповідних підходів в умовах воєнних дій. Підкреслено виховний потенціал дисципліни «Безпека життєдіяльності та охорона праці», яка не лише забезпечує засвоєння знань про алгоритми дій у небезпечних ситуаціях, а й сприяє формуванню відповідального ставлення до власного здоров’я та безпеки. Зроблено висновок, що ефективна інтеграція психолого-педагогічних аспектів із принципами БЖД створює основу для розвитку здоров’язбережувальних компетентностей учнів і педагогів, підвищення їхньої готовності діяти в умовах ризику та формування цілісного безпечного освітнього простору.