ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ВИХОВАТЕЛЯ ДО РОБОТИ З РОЗВИТКУ МОВЛЕННЄВОЇ ТА КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Роганова, Марина; Сирова, Юлія; Притуляк, Людмила (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті висвітлюються особливості підготовки майбутніх вихователів до роботи, спрямованої на розвиток мовленнєвої та комунікативної компетентності дітей старшого дошкільного віку. Окрему увагу приділено важливості професійно-педагогічної діяльності, яка передбачає досягнення основних цілей навчання та успішне вирішення освітніх, методичних і виховних задач. Зазначається значення знань про специфіку педагогічного спілкування, володіння професійним мовленням, а також дотримання норм мовленнєвої поведінки, що забезпечують ефективність і результативність роботи вихователя у сфері дошкільної освіти. Акцентовано, що мовленнєвий і комунікативний розвиток дітей є ключовим інструментом для встановлення ними контакту з навколишнім світом та сприяє процесу їх соціалізації. Готовність майбутніх вихователів до розвитку мовленнєвої та комунікативної компетенції дітей старшого дошкільного віку визначено як складну професійно значущу якість особистості, яка визначає успішність вирішення професійно-педагогічних завдань мовленнєвого та комунікативного розвитку дітей дошкільного віку в умовах стандартизації дошкільної освіти. Визначено складові готовності майбутніх вихователів до розвитку мовленнєвої та комунікативної компетенції дітей старшого дошкільного віку: мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісний, рефлексивний, креативний, емотивний, а також їх показники. Акцентовано увагу на особливостях організації педагогічного процесу в закладі вищої освіти педагогічного спрямування, орієнтованих на перетворення теоретичних, методологічних, методичних і технологічних знань у сфері дошкільної педагогіки в практичну діяльність з дітьми. Це досягається через застосування міждисциплінарних зв’язків освітніх компонентів, у яких інтегровано методику розвитку мовлення дітей у різних видах активності, таких як театрально-мовленнєва, театрально-ігрова, образотворчо-мовленнєва, музично-мовленнєва та інші. Зроблено висновок, що для формування високого рівня готовності майбутніх вихователів до роботи з розвитку мовленнєвої та комунікативної компетенції дітей старшого дошкільного віку з урахуванням специфіки цієї сфери професійного становлення фахівців необхідна розробка та наукове обґрунтування концептуальної моделі підготовки студентів педагогічного ЗВО до ефективної роботи з мовленнєвого розвитку; включення в підготовку майбутніх вихователів змістовних компонентів готовності, що підсилюють мовленнєву комунікативну складові; технологічне забезпечення цього процесу на основі розробка діагностичних методик, що дозволяють встановлювати наявний рівень даного виду готовності, який характеризує майбутнього вихователя дошкільної освіти як професіонала, що розуміє загальнолюдську цінність періоду дошкільного дитинства, мотиви та потреби у вирішенні професійно-педагогічних завдань у сфері розвитку мовленнєвої та комунікативної компетенції дітей старшого дошкільного віку.