ФАСИЛІТАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ НУШ І ВПРОВАДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНОГО НАВЧАННЯ У ШКОЛАХ УКРАЇНИ - Елькін, Олександр; Рассказова, Ольга; Гринько, Вікторія; Дрожжина, Тетяна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі фасилітації як головного інструменту трансформації освітнього процесу в умовах Нової української школи та впровадження соціально-емоційного навчання. На основі п’ятирічного досвіду реалізації програми СЕЕН в Україні розкрито потенціал фасилітаційного підходу для розвитку довірливих стосунків, активного залучення учнівства та формування середовища благополуччя. Проаналізовано сучасні міжнародні та українські дослідження, що підтверджують ефективність фасилітації у формуванні соціально-емоційних навичок, зокрема емпатії, саморегуляції та навичок співпраці. Особливу увагу приділено інструментам формувального оцінювання, мові запрошення, вдумливим діалогам і груповій взаємодії. Представлені результати опитувань учительства та адміністрацій експериментальних шкіл демонструють зростання професійної компетентності педагогинь і педагогів та потребу в подальшій підтримці фасилітаційних практик. Авторський склад наголошує на актуальності фасилітації для реалізації партнерської педагогіки та формування цілісного середовища розвитку в українській освіті.