ІНСТРУМЕНТАРІЙ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ОСВІТЯН: ВІД УЧИТЕЛЯ ДО КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ОСВІТИ - Набока, Ольга (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У статті досліджено сутність і роль критичного мислення як ключового інструментарію професійної діяльності сучасних освітян — від учителя до керівника закладу освіти. Розкрито його значення для ухвалення обґрунтованих рішень, розвитку рефлексивності та забезпечення інноваційності освітніх практик. Визначено нормативно-правові засади, що регламентують інтеграцію критичного мислення у систему підготовки й підвищення кваліфікації педагогів та управлінців. Проаналізовано сучасні наукові дослідження і практики, що акцентують увагу на методиках формування критичного мислення у вчителів і керівників освіти, зокрема через застосування цифрових технологій, неформальної освіти та інноваційних педагогічних методів. Окреслено бар’єри й виклики його розвитку та перспективи подальшої інтеграції у вітчизняну освітню політику.