ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ЖИВОЇ ПАМ’ЯТІ: ДОСВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ «СЛОВОМ І ЗБРОЄЮ: ВІДКРИТИЙ ЛІТОПИС» - Олійник, Олена; Мацокіна, Наталія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2025)
У роботі представлено досвід реалізації багаторівневого проєкту «Словом і зброєю: Відкритий літопис», що здійснюється в Покровському педагогічному фаховому коледжі в умовах війни. Проєкт спрямований на формування національної та громадянської ідентичності молоді через збереження пам’яті про викладачів і випускників-захисників України. Автори окреслюють виклики сучасності, що зумовили потребу в нових формах виховної роботи, описують концепцію, етапи впровадження, зміст і методику реалізації ініціативи, приклади залучення студентів, вплив проєкту на формування ціннісних орієнтирів. Окрема увага приділена інноваційності підходів, міждисциплінарній інтеграції та цифровим інструментам як засобам актуалізації національної пам’яті. Розкрито результативність і потенціал ініціативи до масштабування в межах освітнього простору України.