ЛІНГВОМЕТОДИЧНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ЗМІСТОВОЇ ЛІНІЇ «ДОСЛІДЖУЄМО МЕДІА» - Ішутіна, Олена (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У дослідженні висвітлено лінгвометодичну підготовку майбутніх учителів початкових класів до реалізації змістової лінії «Досліджуємо медіа». Обґрунтовано важливість інтеграції теоретичних знань із лінгвістики та медіаосвіти з практичними вміннями роботи з медіатекстами. З’ясовано, що ключовими елементами підготовки є розвиток критичного мислення, медіакомпетентності, оволодіння сучасними освітніми технологіями та формування творчих і комунікативних навичок. Розроблено рекомендації щодо впровадження окремих модулів у межах дисципліни «Методика навчання української мови» та спеціалізованих курсів із медіаграмотності. Акцент зроблено на методах аналізу, створення та оцінювання медіатекстів, інтерактивних формах навчання, використанні цифрових технологій, організації проєктної діяльності учнів та створенні медіаосвітнього середовища. Доведено ефективність комплексного підходу до підготовки через системність і багатовекторність навчального процесу, що включає когнітивний, діяльнісний і мотиваційний компоненти. Виявлено позитивну динаміку формування медіакомпетентності студентів і їхньої готовності до реалізації медіаосвітніх завдань. Результати дослідження можуть бути використані для модернізації програм підготовки педагогів і впровадження інноваційних методик у мовно-літературну освіту, що відповідає сучасним тенденціям інформаційного суспільства та освітнім стандартам.