ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ Й РОЗВИТКУ МЕДІАОСВІТИ В ЗВО АНГЛОМОВНИХ КРАЇН АМЕРИКИ ТА ЄВРОПИ - Бескорса, Олена (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі становлення й розвитку медіаосвіти в закладах освіти англомовних країн Америки та Європи. З’ясовано, що медіа-освіта пов’язана з усіма видами медіа, до якої відносять сукупність інформаційно-комунікативних засобів, з якими взаємодіє у навчанні, професійній діяльності та повсякденному житті кожна людина: друковані (газети, журнали), аудіальні засоби (радіо, звукозаписи) та екранні або аудіовізуальні засоби (кіно, телебачення, відео, мультимедіа, Інтернет тощо); визначено сутнісні характеристики медіаосвіти, з’ясовано, що метою медіаосвіти є формування медіаграмотності та медіакультури особистості. Для реалізації мети використано комплекс методів: пошуково-бібліографічний метод та метод теоретичного узагальнення для визначення стану розроблення проблеми розвитку медіаосвіти англомовних країн Америки та Європи, виявлення провідних теоретичних підходів; хронологічно-системний метод та метод ретроспективного аналізу для вивчення передумов, виокремлення етапів становлення досліджуваного явища; описово-аналітичний та порівняльно-зіставний методи для визначення загальних та специфічних тенденцій розвитку медіаосвіти англомовних країн Америки та Європи. Ґрунтовний аналіз теоретичних і прикладних наукових розвідок медіаосвітніх процесів в англомовних країнах Америки та Європи дозволив виокремити й схарактеризувати три ключові періоди у формуванні й розвитку медіаосвіти та медіаграмотності англомовних країн: 40-60-ті роки ХХ ст. - період зародження та становлення медіаосвіти англомовних країн Америки та Європи; 70-90-ті роки ХХ ст. (остання чверть століття) - розвиток медіаосвіти та її інтеграція в систему середньої та вищої ланок освіти; від початку ХХІ століття – сучасний період розвитку медіаосвіти в англомовних країнах. У контексті вивчення досвіду медіатеоретиків і практиків англомовних країн обґрунтовано необхідність застосування позитивного медіадосвіду для розв’язання проблем впровадження медіаосвіти в Україні.