РЕАЛІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДО КРЕАТИВНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Клімашевська, Ганна (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті автором представлено практичне розв’язання проблеми формування готовності до креативної професійної діяльності майбутніх учителів початкових класів. Обґрунтовано потребу в оновленні підходів до підготовки вчителя сучасної української школи, здатного до забезпечення креативного освітнього процесу як на всіх етапах власного розвитку, так і під час реалізації творчого потенціалу здобувачів початкової освіти. Акцентовано увагу, що в основі проєктування формування готовності до креативної професійної діяльності майбутніх учителів початкових класів покладено ідею системного розвитку креативних здібностей студентів під час аудиторної, позааудиторної, науково-дослідної роботи, педагогічної практики, самоосвіти з використанням комплексу методів, форм та засобів впливу на особистість, адаптованих до освітнього процесу в педагогічних закладах вищої освіти. Описано сутність реалізації технології формування готовності майбутніх учителів початкових класів до креативної професійної діяльності, що включала в себе три етапи, які поступово сприяли реалізації цілей експериментальної роботи: мотиваційно-цільовий, організаційно-технологічний, рефлексивно-коригувальний з урахуванням компонентів готовності майбутніх учителів до креативної професійної діяльності – мотиваційного, когнітивного, процесуального. Застосування експериментальної технології формування готовності до креативної професійної діяльності майбутніх учителів початкових класів засвідчило позитивний ефект, а, отже, необхідність подальшого впровадження в освітню практику ЗВО.