СУТНІСТЬ І СТРУКТУРНІ КОМПОНЕНТИ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОГО СТИЛЮ ПОВЕДІНКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Чорний, Сергій (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті здійснено аналіз наявного теоретичного матеріалу стосовно сутності здоров’язбережувального стилю поведінки майбутніх фахівців з фізичної культури, який розуміємо як інтегративну систему способів і прийомів, які спрямовані на підтримку та збереження здоров’я та формування валеологічних знань, мотиваційно-ціннісних орієнтацій, фізичної культури, соціально-духовних цінностей, світоглядних установок та передбачають самотворювальну активність, по відношенню до себе і до вихованців в практичній підтримці фізичної, психологічної та духовної безпеки особистості. У результаті аналізу наукових розвідок в структурі здоров’язбережувального стилю поведінки майбутніх фахівців з фізичної культури виокремлено три взаємопов’язані компоненти: аксіологічний, когнітивний та результативний. Доведено, що професійна підготовка майбутніх фахівців з фізичної культури є цілісним педагогічним процесом, під час якого відбувається становлення особистості, розвиток загальної та професійної культури, формуються професійна компетентність та здоров’язбережувальний стиль поведінки.