СТРУКТУРНІ КОМПОНЕНТИ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ДО ВИКОРИСТАННЯ АРТ-ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Лей, Лю (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
Стаття присвячена виокремленню структурних компонентів готовності майбутніх учителів образотворчого мистецтва до використання арт-технологій у процесі професійної підготовки з метою подальшого дослідження реального стану сформованості готовності у майбутніх учителів образотворчого мистецтва до використання арт-технологій. Обґрунтовано багатоаспектність та складність вирішення проблеми формування готовності майбутніх учителів образотворчого мистецтва до використання арт-технологій у процесі професійної підготовки. Було визначені ознаки готовності до педагогічної діяльності майбутніх учителів. В результаті було запропоноване власне бачення структури готовності майбутніх учителів образотворчого мистецтва до використання арт-технологій в процесі професійної підготовки, яка складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів, а саме: ціннісно-мотиваційний, змістовний, комунікативно-діяльнісний та особистісно-регулятивний. Ціннісно-мотиваційний компонент передбачає усвідомлення ставлення майбутніх учителів образотворчого мистецтва до використання арт-технологій, що визначає спрямованість майбутніх учителів образотворчого мистецтва на використання арт-технологій. Сформованість змістовного компоненту свідчить про розвиток інтелектуальної активності майбутніх учителів, наявність у них власного особистісного потенціалу до використання арт-технологій у майбутній професійній діяльності. Комунікативно-діяльнісний компонент проявляється в наявності організаційних, розвиваючих і комунікативних компетентностей, а також умінь та навичок володіння арт-технологіями як системою інваріантних педагогічних умінь по вирішенню педагогічних завдань. Особистісно-регулятивний передбачає здатність до саморегуляції у процесі використання арт-технологій у педагогічній діяльності, самоконтроль і професійну самооцінку.