ФАКТОРИ-ВПЛИВИ НА ПРОЦЕСИ ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ВИКЛАДАЧА ЯК СКЛАДОВА ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Роздимаха, Євген; Ананьєв, Микола (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
Аналіз процесів формування іміджевих стратегій педагога і факторів, що впливають на систему формування цих стратегій – існуючого соціокультурного середовища навчально-виховних закладів, психологічних і соціальних особливостей є одним з актуальних завдань сучасної педагогічної науки. Побудова адекватного іміджу педагога сприяє гармонізації навчально-виховного процесу, але для його побудови слід враховувати фактори, які впливають на заклади освіти і всі прояви навчально-виховної діяльності загалом. Для дослідження цих процесів авторами статті були проаналізовані з педагогічних позицій фактори-впливи, що існують і функціонують довкола навчально-виховних процесів взагалі і побудови іміджевих стратегій педагога зокрема. Існуючі формувальні фактори-впливи навчально-виховного процесу і їх функціонування при формуванні і здійсненні іміджевих стратегій є метою статті. Формування розуміння місця факторів-впливів, як супутніх до навчально-виховного процесу, але таких, що здійснюють на нього безпосередній вплив в системі сучасної освіти і механізму формування стратегій викладання, а також усвідомлене розуміння і врахування них має розглядатися сучасною практикуючою педагогічною спільнотою як існуючий супутній вплив, нехтування особливостями якого може значно сповільнити чи навіть унеможливити проведення продуктивного навчально-виховного процесу.