СУТНІСТЬ, ЗМІСТ І СТРУКТУРА РИТОРИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - Помирча, Світлана; Ішутіна, Олена; Хващевська, Ольга (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті представлено проблему риторизації освітнього процесу в початковій школі. Розглянуто теоретичні засади формування риторичної компетентності здобувачів початкової освіти на уроках української мови. Окреслено підходи щодо структурних компонентів формування комунікативної компетентності взагалі та риторичної зокрема, а також ключові риторичні вміння здобувачів початкової освіти. Розглянуто й охарактеризовано етапи формування риторичної компетентності учнів початкової, оскільки риторизація освітнього процесу і мовленнєвого розвитку молодших школярів зумовлена соціальним запитом на риторичну освіту; яка сприяє соціальній адаптації учнів початкової школи. Обґрунтована думка, що риторична вправність учнів початкової школи досягається засобами теоретичного навчання та систематичного використання на уроках з української мови тренувальних вправ із риторики, які сприятимуть розвитку аналітичних та критичних навичок учнів і допомагають їм краще розуміти та використовувати риторичні прийоми у власному мовленні.