ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО СПІВПРАЦІ З РОДИНОЮ ВИХОВАНЦІВ (НА ОСНОВІ ТЕОРЕТИЧНОГО АНАЛІЗУ ПРАЦЬ СУЧАСНИХ НАУКОВЦІВ) - Кривошея, Неля (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2024)
У статті зазначено, що позитивний вплив родини на дошкільника, становлення його як особистості залежить від стосунків між вихователем і батьками, уміння педагога урізноманітнити форми та методи підвищення педагогічної культури та грамотності сім’ї, педагогізувати її, оволодіння батьками системою умінь, необхідних для організації діяльності дитини вдома. Акцентовано, щоб ЗДО отримав кваліфікованого, компетентного, конкурентоспроможного вихователя необхідно під час навчання у ЗВО сформувати загальні та спеціальні компетентності, що відповідають спеціальності 012 Дошкільна освіта. Підкреслено, що професійно-педагогічна підготовка майбутнього вихователя до роботи із сім’єю – це ефективна система професійної підготовки в освітньому процесі ЗВО, що сприяє впровадженню інтерактивних форм, методів, технологій навчання здобувачів, формуванню загальних і спеціальних компетентностей та забезпечує готовність упровадження отриманих знань, умінь і навичок у роботу з родинами вихованців. Проаналізовано сучасні педагогічні дослідження, що уможливило виокремити різноманітні цікаві форми та методи роботи зі здобувачами під час освітнього процесу, які стануть у нагоді для розроблення завдань до лекційних і практичних занять, самостійної роботи та сприятимуть збагаченню практичного досвіду щодо взаємодії із сім’ями дітей дошкільного віку.