ФОРМУВАННЯ МОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ МОВНОЇ ЗМІСТОВОЇ ЛІНІЇ ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ МНЕМОТЕХНІКИ У СВІТЛІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Пашко, Любов (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У зв’язку з потребою початкової школи у педагогах, які володіють усіма складовими комунікативної компетентності, постала необхідність вдосконалення змісту й методики мовної підготовки майбутніх учителів. У статті розглядається питання формування мовної компетентності майбутніх учителів початкових класів для реалізації мовної змістової лінії інтегрованого навчання за допомогою мнемотехніки у світлі Нової української школи. Досліджено проблему реалізації мовної змістової лінії інтегрованого навчання; конкретизовано поняття «мовна компетентність», «інтегроване навчання» «мовна змістова лінія» та «мнемотехніка». Доведено, що реалізація мовної змістової лінії є показником якісного здобуття знань здобувачами вищої освіти. Від рівня сформованості мовної компетентності залежить професійна підготовка майбутнього вчителя. Уважного ставлення дослідників останнім часом вимагає питання пошуку методів і прийомів, які б за короткий час дозволили студентам засвоїти мовний матеріал, але при цьому не втратити, а вдосконалити мовні навички. Сучасна методика викладання української мови покликана запропонувати шляхи розвʼязання даної проблеми. Зібраний і проаналізований фактичний матеріал дозволяє говорити про ефективність використання мнемотехніки під час інтегрування мовного матеріалу та актуальність для підвищення якості навчання. На основі аналізу методичної літератури й власного практичного досвіду сформульовано переваги використання мнемотехніки на інтегрованих заняттях з української мови та методики навчання для підготовки здобувачів вищої освіти до реалізації мовної змістової лінії в початкових класах, перераховано й описано використання деяких мнемічних прийомів та завдань до теоретичного матеріалу з української мови. Метою статті є дослідження проблеми формування мовної компетентності майбутніх учителів початкових класів для реалізації мовної змістової лінії інтегрованого навчання за допомогою мнемотехніки у світлі Нової української школи, намагання поділитися досвідом використання мнемічних прийомів, зокрема при інтегрованому навчанні української мови. У даній статті майбутнім учителям початкових класів запропоновано використання мнемотехніки на заняттях інтегрованого курсу «Навчання грамоти» та «Графіка». Практичні навички стануть підґрунтям у роботі з учнями молодшого шкільного віку, а саме першого класу в період навчання грамоти. Авторка підкреслює важливість мнемотехнічних прийомів, розкриває зміст поняття «мнемотехніка», цілі, методи та середовище використання. Розглянуто принцип роботи таких прийомів як мнемотаблиці, мнемодоріжки та мнемоквадрати, які розвивають та покращують сприйняття та вивчення алфавіту, акровербальний метод, метод абревіатур, прийом аналогія, піктограма. Стаття стане у нагоді не тільки здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта за освітньо-професійною програмою «Початкова освіта», а й вчителям-новаторам, усім, хто має бажання розвинути в дитини вміння запам’ятовувати.