ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - Бескорса, Олена; Гаврілова, Людмила (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2023)
Авторами висвітлено можливості використання цифрових технологій на різних етапах проведення науково-педагогічних досліджень здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 013 Початкова освіта. Визначено актуальні напрями сучасних досліджень в галузі цифровізації освіти, надано огляд нових понять, що увійшли до наукового обігу в останні роки (цифрова освіта, цифрова наука, цифрова педагогіка, відкритий доступ та ін.). Серед можливостей використання цифрових технологій на теоретичному етапі науково-педагогічного магістерського дослідження висвітлено питання роботи в наукометричних базах Scopus та Web of Science, а також залучення цих технологій під час підготовки та подання наукових статей. На етапі розроблення навчально-методичного забезпечення магістерського дослідження авторами запропоновано створення дистанційного курсу, цифрових освітніх ресурсів та робота в освітньому середовищі MOODLE. Серед цифрових технологій на етапі проведення педагогічного експерименту та аналізу результатів дослідження авторами розглянуто використання соціальних мереж, комп’ютерне анкетування й тестування. Доведено, що цифрові технології доцільно використовувати практично на всіх етапах науково-педагогічного магістерського дослідження.