АНАЛОГІЯ ЯК МЕТОД ФОРМУВАННЯ ЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ МИСЛЕННЯ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - Ляшова, Надія; Бєлік , Наталія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті проаналізовано наукові джерела спрямовані на дослідження методу аналогії. Серед яких значне місце посідають роботи філософів, психологів, дидактів, математиків як українських, так і зарубіжних науковців. Розглянуто різновекторне спрямування у застосуванні методу аналогії. Особливу увагу приділено аспектам методу аналогії у навчанні математики учнів початкової школи. Окреслено універсальність особливостей методу аналогії, які найґрунтовніше розвинуті в теорії подібностей. Для формування логічних операцій мислення учнів запропоновано різноманітні способи подачі матеріалу, в тому числі словесні, числові та завдання-аналогії під час вивчення нумерації багатоцифрових чисел та арифметичних дій над ними. Наведено приклади складання аналогічних задач, що сприяє встановленню загальних зв’язків між даними і шуканим у різних життєвих ситуаціях. А також завдання, які спрямовані на виявлення істинних та хибних суджень. Доведено, що побудова процесу навчання математики з використанням методу аналогії дозволяє максимально розвинути потенційні можливості логічного мислення здобувачів початкової освіти.