КОРЕКЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ КРАЄЗНАВЧОЇ РОБОТИ В СПЕЦІАЛЬНІЙ ШКОЛІ - Співак, Ярослав; Співак, Людмила; Худько, Анастасія; Родименко, Ірина (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті розглянуту сучасні вимоги до організації краєзнавчої роботи в сучасній українській школі. Вказано на необхідність перенесення акцентів з традиційного засвоєння знань на розвиток культури мислення. почуттів, поведінки особистості. Проаналізовано останні наукові дослідження, присвячені проблемам організації та проведення краєзнавчої роботи в спеціальній школі. Визначено основні чинники формування духовних цінностей в особистості дитини з інтелектуальними порушеннями. Наголошено на важливості краєзнавчої роботи як елементу національного виховання. Показано психологічну природу краєзнавчих поглядів й переконань, що впливають на формування світогляду учнів. Описано основні порушення в розумовому розвитку учнів спеціальної школи. Наголошено на корекції та формуванні розумового розвитку дитини з інтелектуальними порушеннями як першорядної задачі спеціальної школи, вказано на специфіку краєзнавчої роботи в спеціальній школі. Показано зв’язок методів, прийомів і засобів краєзнавчої роботи з особливостями розвитку пізнавальних можливостей учнів з інтелектуальними порушеннями. Зосереджено увагу на необхідності індивідуалізованого підходу до кожного учня при організації краєзнавчої роботи. Визначено корекційний потенціал краєзнавчої роботи в процесі навчання, виховання розумового розвитку, соціалізації та інтеграції в суспільство учнів з інтелектуальними порушеннями. Намічені перспективні напрями організації краєзнавчої роботи в спеціальній школі.