ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ДО РОБОТИ В КЛАСАХ З ІНКЛЮЗИВНОЮ ОСВІТОЮ - Бондаренко, Володимир; Вовк, Надія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2022)
У статті обґрунтовано актуальність впровадження інклюзивної освіти в навчальний процес загальноосвітньої установи, її інноваційний і творчий характер; визначено особливі освітні потреби у здобувачів середньої освіти з обмеженими можливостями; доведено значущість трудового навчання як одного з основних компонентів освітньої програми закладу; проаналізовано досвід попередників з питання підготовки фахівця до роботи з дітьми із особливими освітніми потребами та виокремлено основні вимоги до його професійної підготовки; проаналізовано загальноприйняті моделі навчання, серед яких виділяють пасивну, активну й інтерактивну та доведено ефективність застосування останньої у роботі з дітьми з ООП; подано особливості організації уроку трудового навчання в інклюзивному класі, які базуються на принципах педагогіки, психології, методики, дидактики, етики тощо.