МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ВИРАЗНОГО ЧИТАННЯ В УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Хващевська, Ольга (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2021)
У статті порушена проблема формування навичок виразного читання в учнів початкової школи. Саме поняття «виразне читання», його чинники автором розглядаються у двох аспектах: техніка виразного читання (дихання, інтонація, дикція, дотримання орфоепічних норм), але це не є об’єктом наукового дослідження. Основна увага приділена тому, як у процесі ґрунтовного змістово-художнього аналізу тексту твору в цілому і вимальовуються конкретні прийоми і способи виразного читання, покликаного найадекватніше передати ідейно-проблемне наповнення твору, його жанрові особливості, виражену в ньому авторську позицію, а також особистісне ставлення учня до прочитаного. У зв’язку з цим завдання щодо вироблення навичок виразного читання розглядаються не як одномоментна акція, а як продуманий, цілеспрямований процес, який триває потягом усіх років навчання дитини в початкових класах. Тому й вироблення умінь знаходити ті чи інші виражальні засоби при читанні подається поступово: вірші Степана Жупанина «У лісовій музичній школі» (2 клас), Олександра Олеся «Серед краси» (3 клас), Ліни Костенко «Я хочу на озеро Світязь…» (4 клас), оповідання Михайла Коцюбинського «Літній день» (4 клас).