(untitled) (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2021)
У статті наголошено на значенні освіти у життєдіяльності людини; її тісному зв’язку з демократією та її розбудовою. Проаналізовано особливості організації навчально-виховного процесу закладів вищої освіти через демократію і задля демократії. Виокремлено основні чинники впливу на розвиток позитивних рис та якостей, базових умінь та навичок, компетентностей майбутніх учителів; формування їх демократичних цінностей. Здійснено оцінку основних мотивів професійного вибору та підготовки студентів на різних етапах дослідження; вивчення ціннісних пріоритетів. Діагностовано освітнє середовище закладу вищої освіти щодо організації навчально-виховного процесу на засадах демократії; розмежовано професійні та особистісні інтереси та потреби здобувачів вищої освіти. Апробовано різні форми, прийоми, методи організації, технології навчання студентів; встановлено найбільш ефективні із них щодо формування демократичних цінностей.