ПРАВОВА ОСВІТА ОФІЦЕРІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ СРСР ТА НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ: ПОНЯТІЙНО-ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Черниш, Наталія (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2020)
У статті висвітлено погляди дослідників із різних галузей наукового знання на визначення поняття правової освіти, правової просвіти, правового виховання, правової соціалізації тощо. Уточнено поняття, пов’язані з організацією правової освіти офіцерів у вищих військових навчальних закладах СРСР та незалежної України. Проаналізовано зміст найважливіших нормативно-правових актів досліджуваного періоду. Встановлено, що в дослідженнях сучасників, присвячених проблематиці формування правосвідомості особи, поряд із поняттям правової освіти (або замість нього) згадується цілий ряд інших термінів. Виявлено, що деякі автори у своїх працях ототожнюють правову освіту з правовим вихованням, інші – із правовою просвітою та правовою соціалізацією, а також послуговуються закріпленими в нормативних актах визначеннями правової освіти. У статті також сформульовано дефініцію правової освіти з погляду педагогічної теорії.