ОСНОВИ ТЕОРІЇ ЗАПИТАНЬ У СУЧАСНІЙ ПРИРОДНИЧІЙ ОСВІТІ - Nadtochii, Viktor; Masych, Vitalii; Lymarieva, Yuliia (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2019)
У статті порушено проблему використання запитань при вивченні фізики в закладах загальної середньої та вищої освіти. Здійснено спробу систематизувати основні теоретичні питання з поставленої проблеми. Представити запитання як педагогічно доцільний та дидактично виправданий засіб сучасного навчання, що лежить в основі педагогіки співпраці та самоосвіти. Висвітлено зміну функції запитання лише з контрольної на навчально-пошукову. Доведено, що запитання в сучасній освіті є «рушійною силою», розглянуто підстави для виникнення та етапи формування запитань, а також завдання для викладача щодо сприяння їх виникненню. Вирішення проблеми не є одномоментним як і весь процес навчання особистості, але саме вміння ставити запитання є виміром сучасного свідомого сприйняття особистістю навчального матеріалу та розуміння його практичної значущості.