ДО ПИТАННЯ УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ СХІДНОЇ ГІМНАСТИКИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕОРІЇ У СІН ЯК МЕТОДУ ОПТИМІЗАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ВЕРИФІКАЦІЇ СПОРТИВНОЇ ПОДІЇ - Fed, Ihor; Hordieieva, Kateryna (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2019)
У статті розглянуто концепт У-сін П’ять елементів. Докладна розвідка щодо теоретичних принципів фільмування людського руху показує чисельні паралелі з видами східної гімнастики, які засновані на практично однакових абстрактних ідеях стосовно заперечення Руху як у тренуванні та виступі спортсмена (Стовпові вправи) так і у їхній фіксації (Бергсоновське розуміння руху «як кінематографічної ілюзії»). Звернено увагу на той факт, що в природній об’єктивній фіксації події має бути зафіксований теоретичний «Четвертий вимір» реальності С. Ейзенштейна практично здійснений А. Тарковським через «Timethrust» моделлю якого є простий симплекс. Пряме порівняння ідентичних моделей східної натурфілософії (У-Сін) та моделі об’єктивного фільмування реальності в методі А. Тарковського «Timethrust» (Симплекс) дозволяє зробити висновки про можливість теоретичного узагальнення процесу тренування в східній гімнастиці та його фіксації як симплекс-методу.