ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧОЇ КУЛЬТУРИ В УЧНІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Vovk, Nadiia; Shapovalova, Yelyzaveta (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
У статті розглянуто роль споживчої культури у формуванні особистості учнів на уроках трудового навчання; зроблено аналіз програми трудового навчання відповідно до вимог Нової української школи. Визначено основні можливості трудового навчання у формуванні споживчої культури учнів Нової української школи. Обґрунтовано нагальність розвитку споживчої освіти як складової культури; окреслено пріоритетні напрями формування споживчої культури як фактора соціалізації школярів. Аргументовано актуальність вибору стратегії розвитку споживчої грамотності у формуванні творчого потенціалу учнів на уроках трудового навчання. Подано орієнтовну структуру формування споживчої культури учнів Нової української школи при реалізації проектно-технологічного підходу, моделювання ситуацій, проведення досліджень віртуальної лабораторії, кооперативного навчання; розглянуто орієнтовну тематику проектів і творчих, дослідницьких і ситуаційних завдань у процесі трудової діяльності.