ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ СТРУКТУРИ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ - Konoshenko, Serhiy; Konoshenko, Natalia; Khudaverdiieva, Yuliia (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
У статті розкрито структуру соціальної відповідальності учнів старшого шкільного віку. Обґрунтовано необхідність для сучасного українського суспільства формування різнобічно та духовно розвиненої, активної особистості – громадянина, якому притаманні передусім висока свідомість та відповідальність. Схарактеризовано соціальну відповідальність як інтегральну якість, що концентрує усвідомлений особистістю суспільно-значущий обов’язок, виконання нею загальноприйнятих норм, передбачення результатів власної діяльності, а також готовність діяти відповідно до загальних вимог і здатність відповідати за власні вчинки перед самим собою, іншими людьми, державою. У структурі соціальної відповідальності старшокласників виділено емотивний, когнітивний і практичний компоненти. Теоретично обґрунтовано, що важливою умовою розвитку соціальної відповідальності в старшокласників є вдосконалення їхньої практичної діяльності, задоволення в ній основних особистісних потреб у самоствердженні, самовизначенні та самореалізації.