ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ПРОПЕДЕВТИЧНОГО ВИКЛАДАННЯ ОСНОВ ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВА НА УРОКАХ ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯ (зображувально-виражальні засоби) - Syrotenko, Valerii; Bondarenko, Olena (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
Стаття присвячена двоєдиній проблемі: змісту пропедевтичного матеріалу з основ літературознавства на уроках літературного читання в початкових класах і характеру методичної підготовки майбутнього вчителя початкових класів, що викладає шкільний предмет «Літературне читання», до методично правильної й ефективної побудови уроку літературного читання, на якому формуються уявлення про ті чи ті літературознавчі поняття. Ця двоєдність і обумовлює стратегію й тактику вишівського навчального процесу – забезпечення належної теоретичної підготовки з основ літературознавства та здійснення всебічної практичної методичної підготовки щодо виконання фахових функцій. Окреслена мета реалізується на лекційних і практичних заняттях з основ літературознавства та дитячої літератури з методикою навчання літературного читання. Розглянуто можливості лекції з елементами бесіди, практичних занять різної тематики, але з єдиною умовою: усі завдання повинні носити пошуково-творчий характер, що забезпечить ефективність засвоєння студентами необхідних професійних знань, гарантує їхнє репродуктивно-активне застосування безпосередньо в педагогічній діяльності.