СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ЦІННОСТЕЙ: ПЕДАГОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛЬНОЇ ТА ДИСПОЗИЦІЙНОЇ КОНЦЕПЦІЇ ЦІННОСТЕЙ - Lysenko, Oleksandra (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
У статті розглянуто екзистенційні проблеми людського буття. Автором проаналізовано поняття цінностей, що присутні в багатьох наукових дисциплінах. Людина реалізується та формується через цінності, тому можемо говорити про аксіотропізм, присутній у людській природі. Позитивні цінності формують людину, антицінності її руйнують. Проаналізовано трансцендентальні та диспозиційні концепції цінностей, здійснено їхній культурологічний і педагогічний аналіз.