СИСТЕМА РОБОТИ НАД УДОСКОНАЛЕННЯМ КОМУНІКАТИВНО-МОВЛЕННЄВИХ ЯКОСТЕЙ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА ЗАСОБАМИ РИТОРИКИ - Hromova, Nataliia (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
Стаття висвітлює питання пошуку нових форм і методів навчання у виші, що актуалізувало проблему підвищення комунікативно-мовленнєвих якостей, високого професійного рівня педагогічних кадрів. Авторкою проаналізовано питання комунікативної компетентності, зокрема використання риторичних умінь, що сприятиме підвищенню ефективності професійної педагогічної діяльності й більш повній самореалізації особистості. Теоретичні основи дослідження складають зарубіжні й вітчизняні розробки, сучасні проекти в галузі риторичної освіти в педагогічній діяльності. Риторична компетенція пов’язана з Концепцією мовної освіти в Україні та розуміється в широкому контексті як сформована здатність людини виступати в ролі суб’єкта комунікативної діяльності. Необхідність дослідження проблеми зумовлена протиріччям у процесі професійного становлення майбутнього вчителя між необхідністю підвищення рівня сформованості риторичних умінь у майбутніх педагогів і відсутністю відповідного навчально-методичного забезпечення цього процесу.