МОТИВАЦІЙНА ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС - Хващевська, Ольга; Кишкар, Євген (Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти, 2018)
У статті висвітлено проблему мотиваційної готовності майбутніх учителів початкових класів до впровадження інновацій в освітній процес. Зробивши аналіз літературних джерел, з’ясовано сутність ключових понять, розкрито зміст інновацій. Подано класифікацію інновацій в освіті (методологічні, інституційні, змістовні, технологічні). Розглянуто мотиваційну та практичну готовність педагога до інноваційної діяльності. Визначено рівні, які репрезентують структуру готовності педагога до інноваційної діяльності (адаптований, репродуктивний, продуктивний, креативний); показано принципи, яким має відповідати інноваційна діяльність; окреслено критерії готовності педагога до інновацій в освітньому процесі, професійні й особистісні якості педагога; з’ясовано, що мотиваційна готовність до інновацій є важливою якістю педагога як професіонала.